Hoe kom ik aan MOVE?

Door mijn opleiding bij de OERsterk Academy van Richard de Leth heb ik geleerd dat alles met elkaar verbonden is. Het gaat om balans.

In de huidige gezondheidzorg word je niet als een geheel gezien. Je gaat met een klacht naar de dokter en je krijgt medicamenten voorgeschreven. Dit is puur symptoombestrijding.

Bij de OERsterk opleiding tot OERsterk Coach heb ik, behalve veel kennis opgedaan op gezondheidsgebied, ook veel zelfkennis en inzichten gekregen. Het EUREKA effect. Oh komt dat daardoor? Alles heeft met elkaar te maken.

Vooral ook op PREVENTIEF gebied, hoe kan ik voorkomen dat ik ziek word en waardoor ga ik me vitaler, vrijer en krachtiger voelen? Het heeft mij in ieder geval opgeleverd dat ik zonder een dieet te volgen, veel afgevallen ben. Ik  slaap beter, ik heb een betere stoelgang. Mijn huid ziet er beter uit en dat zie ik in de spiegel. Kortom mijn kwaliteit van leven is stukken verbeterd, omdat ik veel vitaler ben.

Wil jij dat ook? Op welk gebied kan jij wel een boost gebruiken? Wat heb jij nodig? Ik zoek dat met samen met jou uit. Op naar een vitaler leven.

Waar staat MOVE voor?

MINDSET

Je MINDSET is superbelangrijk. Hoe kijk jij naar je jezelf en hoe kijk je naar je probleem? Voor mij begint daar alles. Lichaam en geest zijn 1. Zelf nu wordt dit in de medische wereld nog vaak gescheiden aangepakt.

Vroeger kreeg je je opvoeding en de daarbij horende normen en waarden. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Wie kent het niet? Echter alles wat ooit zo is vastgezet (of is vast geklonken) in de cellen van je hersenen, is te herprogrammeren. Verander jij je perceptie, dus hoe kijk je ernaar, dan kun je zelfs je blauwdruk aanpassen. Doorbreek die oude patronen. Sta positief in het leven, want negativiteit is ziekmakend. De kracht van de gedachte, maar zeker ook van de woorden die je gebruikt om iets te beschrijven, is enorm.

“Het zit bij ons in de familie” hoeft helemaal niet voor jou te gelden. Met een goede aanpak hoef je helemaal niet alles te krijgen en te ervaren zoals bijvoorbeeld je moeder of je oma. Fijn hè die wetenschap?

ONTSPANNING

In deze tijd ontkom je niet aan chronische stress. We denken altijd dat we lekker ontspannen als we kijken naar de televisie of naar een film op Netflix. Dat heet afleiding, maar het is geen ontspanning. En wat dacht je van je smartphone. De verschillende bliepjes, ringtones of meldingen uit de diverse apps verleiden je steeds weer om direct te reageren. Onze nieuwsgierigheid wint het bijna altijd.

We slapen vaak te weinig. Het beste zou zijn als je ongeveer 7,5 uur per nacht haalt. Dat lukt mij ook vaak niet hoor. Wel is het fijn als je geen wekker nodig hebt. Een volledige slaapcyclus duurt 1,5 uur en dus zijn 7,5 uur 5 van die cycli. Blijven dromen zeg ik dan. Zeker als je minstens 2x per nacht wakker wordt, al dan niet badend in het zweet.

Meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga of wandelen in de natuur. We kunnen altijd uitproberen wat bij jou persoonlijk past. Woon je ver van de natuur vandaan, dan is ’s avonds lekker buiten wandelen helemaal geen optie. Heb je een tuin, dan kun je ook prima op je blote voeten over het gras lopen. Dit alles werkt enorm goed op je zenuwstelsel. Vind iets wat voor jou werkt en wat bij jou past.

VITALITEIT

Vitaal ben je als je de juiste combinatie hebt gevonden van:

  • Ontspanning
  • Gezonde voeding
  • Regelmatig bewegen

Je weet dan hoe je moet ontspannen. Je eet gezond, minstens 500 gram groente per dag, fruit, vezels, goede vetten en natuurlijk genoeg eiwitten. Je zorgt voor genoeg vitamines en mineralen, die je aanvult met de juiste supplementen. Daarnaast beweeg je ook nog regelmatig. Sport je in groepsverband of alleen? Wandel, fiets of ga zwemmen. Ook tijdens je werk is het noodzakelijk om af en toe te bewegen. Elke 25 minuten eventjes bewegen als je zittend werk doet. Hierin moet je een evenwicht zien te vinden. Zoek een balans.

Ook is het heel belangrijk om dingen te doen die je graag doet. Werk aan je zingeving. Heb je een doel? Ga iets nieuws leren. Niks is zo goed, als dat je naast alle verplichte zaken, zoals de zorg voor je gezin of ouders, de regie hebt over je eigen leven. Als je vitaal bent, dan straal je dat uit en iedereen ziet het.

Leef je mooiste leven”    (citaat Michael Pilarczyk)

EMOTIES

Emoties, welke emoties?  Denk aan BOOS, VERDRIET, ANGST, maar ook LIEFDE en JALOEZIE. Ze hebben allemaal een doel. Mits het niet doorslaat, zijn ze heel erg nodig om te overleven. Zelfs in deze tijd.

We hebben alle emoties nodig als gereedschap om te helen. Wonden van binnen, je hebt littekens (tekens van leed) en je herinnert je sommige dingen weer. Waarom? Je bent er nog niet klaar mee.

Je heb zowel positieve als negatieve gebeurtenissen die emoties oproepen. Wat doe je ermee? Doe er in ieder geval altijd iets mee. Je leert ervan, het kan je waarschuwen voor iets. Denk aan angst of schrik. Onbewuste emoties zoals bijvoorbeeld het schrikken, kan heel erg belangrijk zijn om te overleven. Herken het gevaar. En dat is niet meer die tijger uit de oertijd.

Zaak is dat je positieve emoties versterkt: denk aan liefde en dankbaarheid, maar laat onderdrukte emoties los. Van belang is dat je emoties bij jezelf herkent, erkent en ziet als iets wat bij jou hoort.

Als dit alles in balans is dan is het resultaat energie en kracht. Mooi hè? Dat is natuurlijk ook weer zo’n begrip. Balans is eigenlijk iets waar je steeds naar op zoek mag gaan. Het is een staat die steeds verandert en het is  zeker geen constante factor. En zo blijf je door de cirkel MOVEN en kom je vanzelf weer bij het stuk MINDSET. En het gaat hier niet over goed of niet goed. Het is een proces waar je doorheen mag gaan.